dimecres, 11 de juny del 2008

Llavaneres ungles llargues

Mireu com estan les coses aquí per Llavaneres, que fins i tot CiU s’ha sentit obligada a proclamar que el poble pateix una situació “a escala dels escàndols d’Andratx i Marbella”. Ho llegiu bé: la frase no és de la CUP, ni de SOS Llavaneres. No no: és de Convergència i Unió, la força majoritària de l’actual govern municipal. Com està el pati.

Servidor us n’he contades algunes, però encara no us he dit res de La Bodega, una de les operacions urbanístiques que la Fiscalia Anticorrupció ha negligit. Jo no sóc ningú per discutir les decisions de la Fiscalia i per tant no ho faré. Però em plau contar-vos com ha anat això de La Bodega, perquè –creieu-me– és d’allò més instructiu.

L’anterior alcalde de Llavaneres, Víctor Ros (PP), va signar el novembre de 2006 un conveni urbanístic amb la societat mercantil CORTIJOSA SA –el nom no és cap acudit–, propietària de dues finques situades a l’avinguda de Sant Andreu, 2, conegudes com La Bodega o Can Cabot; en un d’aquests trossos hi ha un casal grandot i rebonic. Amb aquell paper, CORTIJOSA es comprometia a cedir a l’Ajuntament ambdues finques tan bon punt s’aprovés el POUM que requalificava aquest espai. En canvi, l’Ajuntament cedia a la dita societat 6.709 metres quadrats de terreny edificable cap a mar. La cosa és que aquest terrer té un valor de mercat no inferior als dotze milions d’euros, quan CORTIJOSA havia comprat les finques de La Bodega per 3.600.000 euros, dels quals només en va afluixar 208.000, perquè la resta eren hipoteques i pagarès ajornats. Un negoci fabulós per a la CORTIJOSA dels collons; una presa de pèl i una ruïna per als llavanerencs. Un negoci que no és ni tan sols imaginable si hom no disposa d’informació privilegiada i padrins a l’Ajuntament. ¿Com s’ho han fet? En sabem quatre coses.

Sabem que el maig de 2004 es constituí PROMOELIT, amb un capital social de 3.100 euros, i que només quatre mesos després (!) aquesta societat va comprar el tros de La Bodega a qui n’era propietari, ETRINOR SL, per 1.940.000 euros; sabem que una de les finques la va adquirir amb una hipoteca de 1.000.000 euros i l’altra amb una de 788.000 euros, totes dues a trenta-dos anys i amb dos anys de carència de capital –a saber, que fins passats dos anys no amollaven un duro; i sabem –alerta!– que l’entitat que forja la hipoteca és la CAIXA D’ESTALVIS LAIETANA. Sabem que passats els dos anys –havent afluixat només 152.000 euros, i sense haver pagat una sola quota de les hipoteques- PROMOELIT va revendre les finques a CORTIJOSA per 3.606.072 euros, una part dels quals (1.788.800) correspon a la subrogació de les hipoteques. Hàbil, no?

Va, un darrer esforç, que ja acabem. Sabem que CORTIJOSA va repetir la jugada de la seva predecessora: va comprar les finques, sí, però ajornà el pagament de vint-i-dos pagarès -pasta gansa- fins a la primavera de 2006, i contractà dues noves hipoteques amb l’omnipresent CAIXA D’ESTALVIS LAIETANA. De manera que, quan tocava gratar-se la butxaca, Ajuntament i CORTIJOSA s’ho van fer venir bé per aprovar el POUM i també, tot seguit, el conveni urbanístic de La Bodega –els pagarès ajornats vencien el 10 d’abril de 2006, el mateix dia que l’Ajuntament feia un Ple extraordinari per aprovar POUM i conveni. El govern municipal i els especuladors havien pactat el calendari per garantir a aquests el màxim benefici.

I la CAIXA D’ESTALVIS LAIETANA, a casa de tots, com Déu, igual que en altres convenis que han anat a raure a la Fiscalia Anticorrupció. Penseu que aquesta Caixa és el propietari majoritari del redol urbanitzable d’Els Ametllers, ubicat a l’entorn del nou poliesportiu. I recordeu que la Laietana ha manegat la troca i els fils de la fosca operació de Can Riviere. Llis i pla: la CAIXA D'ESTALVIS LAIETANA és el centre logístic que ha dissenyat, planificat i desplegat la gran majoria de les operacions urbanístiques de caràcter especulatiu i depredador (possiblement il·legals) a Llavaneres. Amb la cobertura política del PP i el PSC, que fins fa poc manaven a l’Ajuntament.