divendres, 20 de març del 2009

Dia Mundial de la Poesia 2009

Demà, 21 de març, és el Dia Mundial de la Poesia -una iniciativa feliç de la Institució de les Lletres Catalanes i el Centre Unesco de Catalunya. Hi haurà alimares a onze poblacions catalanes (Manresa, Sitges, Cerdanyola, Barcelona, Tortosa, Figueres, Tarragona, Reus, Lleida, Torregrossa i València), en les qual es farà una lectura de poemes; a Vilafanca del Penedès, a més, hi haurà la trobada de poetes Poems & Blogs. Poetes a la xarxa, que parlaran del seu pas per Internet i recitaran alguns poemes.

També s’editarà un opuscle commemoratiu amb un poema escrit expressament pel poeta menorquí Ponç Pons, en català, i traduït a una vintena de llengües (amazic, anglès, àrab, castellà, francès, grec, hongarès, japonès, mandarí, mandinga, neerlandès, occità, quítxua, romanès, soninke, suec, tagal, ucraïnès, urdú i wòlof). Paper que serà distribuït massivament a partir del 21 de març a les àrees de servei de les autopistes -però el peatge l’haurem de pagar igual.

Pel que fa a la lectura pública de poemes, m’abelliria veure Mataró a la llista –no per res, sinó que ara hi visc. A la capital del Maresme hi ha espases poètiques que no són gaire conegudes i mereixen més projecció pública. N’esmentaré només una: Joan Carles González Pujalte (Mataró, 1963), amb una dotzena de llibres publicats i una mala fi de premis al sarró. El seu darrer recull, Cruixit, ha guanyat el Premi de Poesia Màrius Torres d’enguany; el jurat, però, ha revocat la decisió perquè l'aplec de versos ja havia estat premiat a Sant Feliu de Guíxols. Que González hagi posat el mateix llevat a dues masses i que arreu l’hagin volgut premiar només vol dir que la seva poesia és bona.

4 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

la poesia és una manera de viure

Joan Calsapeu ha dit...

La poesia és la vida tota feta paraula, és abraçar la plenitud del món des de la plenitud d'un hom, maridar amb el misteri, tornar al mar, néixer de bell nou i treure fulles i flors per dins.

(Per cert, Jesús: enhorabona pel nou poemari.)

Mireia ha dit...

Hola, Joan, de poesia en llegeixo ben poca, sincerament!!!
He obert un blog, t'hi enllaço i et convido a que t'hi passegis quan et vingui de gust.

El racó de la solsida.

Mireia

Joan Calsapeu ha dit...

Benvinguda a la catosfera literària, Mireia. He grufat per ca teva i fa gola. I ja t'he enllaçat. Ens llegim!