dimarts, 28 d’abril del 2009

Benezul i Veneçuela




Sempre ens han explicat que el nom de Venezuela prové de la ciutat italiana de Venècia pel fet que els conqueridors espanyols, en veure aquell país, hi van trobar una gran semblança amb el paisatge. Doncs ara és arribada l’hora dels descreguts. Perquè els amics de la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya han localitzat alguns mapes antics [vegeu-ne tres] en els quals el nom del territori és Benezul; són els mateixos mapes que anomenen Venetia la ciutat europea de l’Adriàtic. I clar, això no lliga: ¿per què hi ha escrit Benezul amb be alta si vol ser una variant de Venècia? ¿I per què Benezul i no directament Benezuela?

La boira ha començat a esvair-se amb la troballa, a Internet, d’un text que parla d’un globus terraqüi de 1578, en el qual apareix el nom Miquel Benezul sobre l’actual territori de Veneçuela. Sembla, doncs, que el nom d’aquest senyor va donar lloc al corònim. Un home de cognom de vés a saber on, però de nom Miquel; si de cas no era català, la catalanització del nom indica que comandava una expedició catalana. ¿Era un geògraf o un prohom de la noblesa? Qui tingui cap notícia d’En Miquel Benezul, que piuli, per favor. (Els mapes i la troballa les dec a Joan Cavaller, que hi ha posat moltes hores.) Al web de la FEHC hi trobareu més informació.

2 comentaris:

Núria Talavera ha dit...

Joan, com és que ens deixes deures de tant en tant? :-) crec que als companys del departament de ciències socials els agradarà el joc... els ho proposaré dilluns, demà ja no treballem... bon cap de setmana llarg!

Joan Calsapeu ha dit...

Deu ser deformació professional, Núria. Gràcies i bon cap (i coll, i bescoll) de setmana!