dimecres, 25 de novembre del 2009

Cinema mut en català

Dono un cop d’ull a l’agenda cultural del desembre a Mataró, que publica l’Institut Municipal d’Acció Cultural. Ja us vaig dir, despús-ahir, que a casa anem endarrer de cinema infantil en català, i que trobar-ne és treballós. Mireu si està fotuda la cosa, que la projecció del mes entrant que fa al cas és aquesta:

Cicle de cinema infantil en català

ELS ANIMALS FOLLS I EIXERITS
Diumenge 27 / a les 12 del matí
De Nils Skapans i Dace Riduze.
Dibuixos animats musicats, sense diàlegs [sic].
Set curtmetratges protagonitzats per un tigre, un ocellet i molts altres animals que conviuen en dificultosa harmonia. Edat recomanada a partir de 3 anys.
(Letònia, 1996-2000), 50 minuts.
Més informació a http://www.filmat.net/
Preu: 5 euros
Organitzen: Associació Cultural Filmat i Foment Mataroní.

¿Heu vist mai una metàfora més punyent sobre el futur que ens espera si ens resignem a ser un poble subordinat?

5 comentaris:

Clidice ha dit...

els meus descendents directes ja són un pèl grandets, però ni t'explico els drames que he passat per aconseguir les pel·lícules de dibuixos en català. Això sí: ni un disney a casa! vaja una la filla de ma mare! :P

Anònim ha dit...

No m'ho puc creure! Ja tenen molta "cultura" els que ho publiciten com a cicle de cinema en català?!

Joan Calsapeu ha dit...

Montse: que, passats trenta-quatre anys de la mort del Gran Bacó, veure cinema en català sigui una esforçada proesa de militants, ho diu tot del que ha representat la dita Transició per a Catalunya.

Albert: deu ser la cultura dels ciutadans del món.

Albert ha dit...

Hola,

sóc un dels organitzadors del cicle de cinema infantil al Foment i voldria aclarir un parell de punts. El primer és que la projecció de Kirikú i les bèsties salvatges és va fer en la versió castellana per un problema amb la còpia de la pel·lícula i, os puc ben assegurar, varem ser els organitzadors els primers a lamentar-ho.

Dit això voldria deixar clar que en cap moment hem anunciat que el cicle de cinema infantil sigui en català. Una altra cosa és el que digui l'agenda cultural, que no és una publicació nostra. I no em dit que el cicle és en català precisament perquè, per una banda, hi ha una pel·lícula muda (i sense llengua de signes catalana ni castellana), i per altra banda, creiem que la millor manera de normalitzar el català és tractant-lo, precisament, amb normalitat, sense victimisme i sense fer-ne bandera.

Entenc perfectament la reacció de'n Joan i ja li avanço que les properes sessions del mes de gener seran en català.

Albert

Joan Calsapeu ha dit...

Sr. Albert, us agraeixo que acudiu a aquest xibiu per donar una explicació. D'altres no ho farien. Ja ho suposava, que alguna cosa se us havia escapat de les mans. Les ratlles que he escrit volien ser una protesta irònica, sense ànim d'ofendre.

Pel que fa a l'agenda cultural... presenten la pel·lícula com a cinema infantil en català. És així. Però l'agenda la fa l'Ajuntament, no pas vosaltres.

Dono per bones les vostres explicacions i espero tornar al cinema Foment, a partir de gener, amb la menuda.

(Per cert, digueu-me victimista, però si no agafem l'espasa en defensa de la llengua, ens quedem sene llengua.)