divendres, 15 de gener del 2010

Regidors pel dret de conquista

Novembre del 2009, ple de l’Ajuntament de Malgrat de Mar (el Maresme). Els edils del PSOE-C i del PP, com un sol home, voten contra el dret a decidir dels catalans i tomben la moció de suport a la consulta que es farà en el municipi. L’escena s’ha repetit en altres ajuntaments -i tant és, perquè el país els passa per damunt i ells s'ho miren amb cara de nap.

No sé si aquests regidors s’adonen que votar contra el dret de decidir és fer-ho, literalment, a favor del dret de conquista (allò que invocava fa uns anys Torrente Ballester en relació amb els papers de Salamanca, i Felip V tres segles enrere). No se’n deuen témer, perquè per capir això cal tenir perspectiva històrica, un cervell lliure, la mirada neta i una mica de trempera ètica (i, clar, una tal síntesi de virtuts és rara de trobar en els seus rengles).

Si el dit ramell de virtuts feia l’esplet, aquests edils llucarien que tota l’arquitectura institucional espanyola recolza en el dret de conquista, que els estatuts no són sinó una actualització dels decrets de Nova Planta, que la “democràcia” legal que ens estreny té totes les limitacions inherents a un règim d’ocupació, i que les desigualtats constitutives de l’Estat corquen la dignitat de tots. Descobririen la Mediterrània. ¿Què ho fa que van a la mar i no veuen l’aigua?

Potser ho fa que són al·lèrgics a les paraules que transporten un excés de veritat. Perquè, que una nació estigui a les ordres d’una altra (que s’imposa per la seva superioritat demogràfica) i que aquella visqui pendent de les caritats que aquesta li pugui fer, és un fet de conquesta i com a tal incompatible amb la democràcia. Ultra això, la necessitat que els espanyols tenen de subjectar per la força les altres nacions els priva de fer créixer la cultura democràtica. El totalitarisme que projecten contra nosaltres els tenalla també a ells. No ho saben, però la independència de Catalunya comportarà la descompressió espanyola, un alleujament celestial, una tranquil·litat mai sentida a la pell de brau. Quan s’hi trobin, no tindran boca per agrair-nos el servei.

4 comentaris:

Clidice ha dit...

ja és ben veritat que no s'entén com no ens demanen la independència els espanyols. Aquest mes es vota la moció al ple de l'ajuntament del meu poble, ja te'n faré cinc cèntims, perquè les perspectives són d'alló més pintoresques ;)

Anònim ha dit...

PSOE i PP saben perfectament què voten. El problema és que estan a favor d'aquest dret de conquesta anti-democràtic que comentes.

Àngels ha dit...

Felicitats perl'article. Totalment d'acord amb l'Albert B.i R. Saben el que voten (ni que sigui a nivell intuitiu) i per això ho voten.

Joan Calsapeu ha dit...

Montse: ja m'ho explicaràs. En el meu poble -Llavaneres serà sempre el meu poble, tot i que ara vivim a Mataró- hem tornat a presentar la moció de suport a la consulta, i aquesta vegada l'hem guanyada (justet: sis vots contra cinc).

Albert i Àngels: potser sí que teniu raó, i saben prou bé el que es fan i el que voten. Però si és així, si en són conscients, no tenen perdó de Déu ni del Boc de Biterna.